Kultūriniai pažinimai per pasaulio virtuvių maisto kultūrą

2024 10 22
Kultūriniai pažinimai per pasaulio virtuvių maisto kultūrą

Spalio 19 dieną Všį „Motyvuojantis sodas“ komanda pakvietė  susitikti Raitininkų seniūnijos salėje, kur įvyko paskaita-diskusija  „Kultūriniai pažinimai per pasaulio virtuvių maisto kultūrą“. Šis renginys, tai dalis projekto „Paskaitų ciklas. Kultūriniai pažinimai“ kurį finansavo Alytaus rajono savivaldybė pagal kultūros projektų finansavimo programą. Projektu siekiama didinti kultūrinį sąmoningumą ir supažindinti su kultūrine įvairove. Pirmoji paskaitų ciklo dalis buvo skirta maisto kultūrai, suteikiant dalyviams progą pažinti įvairių pasaulio  šalių virtuvių maisto kultūrą, tradicijas, paskanauti autentiškų skonių iš tolimų šalių, neišvykus iš savo gyvenamosios vietos.

Paskaitą vedė maisto ekspertė Aida Čepukaitė, kuri pasidalijo savo vertingomis žiniomis ir patirtimis, įgytomis keliaujant bei gyvenant įvairiose užsienio šalyse. Aida Čepukaitė papasakojo apie savo įspūdžius iš skirtingų šalių virtuvių – Šveicarijos, Pietų Korėjos, Vietnamo, Škotijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų, atskleisdama šių šalių virtuvių ypatumus.

Paskaitos metu buvo aptartos ne tik šių šalių maisto tradicijos, bet ir globalios tvarumo bei sveikatingumo temos. Paskaitos dalyviai turėjo progą išgirsti apie tai, kaip šių šalių maisto kultūra veikia vietos bendruomenes ir kaip maisto gamyba gali prisidėti prie sveikesnio ir ekologiškesnio gyvenimo būdo.

Renginyje dalyviai turėjo galimybę pasinerti į  „kultūrinį dialogą per skonį“ – degustuoti pasaulio virtuvių maisto derinius iš Italijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Artimųjų Rytų bei Azijos šalių. Skonio pojūčius praturtino įvairūs šveicariški, prancūziški ir itališki sūriai, prancūziškas ančių kepenėlių paštetas ir musiniai pyragaičiai, turkiški saldumynai, japoniški sushi, korėjietiškas „kimchi“, marinuoti aštuonkojai, humusas bei kiti gardūs delikatesai. Renginio dalyvių, ypatingai mažųjų žvilgsnius traukė spalvoti prancūziški desertai, kuriais šį renginį parėmė „Mona‘si namų desertai“. Už šią saldžią dovaną renginio organizatorės ypatingai dėkoja desertinės įkūrėjai Simonai Kašelionienei.

Po gardžios degustacijos įvyko bendravimas ir diskusija, kurioje dalyviai aktyviai dalijosi savo įspūdžiais. Jie aptarė, kurie patiekalai jiems labiausiai patiko, ką naujo sužinojo ir kokie nauji skoniai paliko didžiausią įspūdį. Renginys ne tik praturtino dalyvių žinias apie pasaulio virtuvių įvairovę, maisto gamybą, bet ir skatino diskutuoti apie kultūrinį bei maisto tvarumą. Smagu, kad renginio dalyviai atrado naujų, lig šiol nepažintų skonių, vienus ragaudami labai drąsiai, kitus gal šiek tiek atsargiau.

Renginio organizatorės dėkoja renginio partneriams: Alytaus rajono savivaldybės Raitininkų seniūnijai, Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Makniūnų ir Ryliškių filialams, Raitininkų kaimo bendruomenei ir Raitininkų seniūnijos krašto muziejui.

Paskaitų ciklo "Kultūriniai pažinimai" artimiausias renginys lapkričio 9 d. 

Agnė Dimšaitė Sipaitienė