Ruoškimės Užgavėnėms ir gaminkime mielinius blynus

2021 02 08
Ruoškimės Užgavėnėms ir gaminkime mielinius blynus

Užgavėnės linksmybių kupina šventė po kurios prasideda beveik septynias savaites truksiantis Gavėnios laikotarpis jau netrukus. Vasario 16 dieną su džiaugsmu ir blynų švente išlydėsime žiemą ir pasitiksime pavasarį. O kokios gi Užgavėnės be tikrų mielinių blynų? Vasario 11 dieną mielai kviečiame užsukti į mūsų svetainę ar „Facebook" paskyras, kur galėsite kartu su mumis gaminti skanius mielinius Užgavėnių blynus!

Išvyti žiemą iš kiemo šiemet, atrodo, bus kaip niekada sunku, nes už lango spaudžia didelis šaltukas pasidabinęs dideliu kiekiu sniego. Neabejojame, kad Užgavėnių tradicijos bus gyvos ir karantino metu.

Tradicinis Užgavėnių valgis – blynai – kilo iš slaviškosios tradicijos ir dabar yra moderniosios kultūros dalis, išpopuliarėjusi Vakarų Lietuvoje. Pasak etnologų: „Blynai turi ir simbolinę prasmę – apvalus auksinis blynas, tai sugrįžtančios saulės ženklas. Persirengimas spalvingomis kaukėmis, be kurių žiemos pabaigą žyminčios Užgavėnės yra tiesiog neįsivaizduojamos, buvo populiarios ne tik mūsų šalyje. Skirtingose pasaulio šalyse ir kultūrose kaukės buvo naudojamos medžioklės ritualuose, vestuvėse ir laidotuvėse, laiko pasikeitimo šventėse. Jas dėvėdavo kariai ir taikūs žemdirbiai, Sibiro šamanai ir Amerikos čiabuvių burtininkai, Afrikos ar Okeanijos ritualinių asociacijų nariai ir viduramžių Europos miestelėnai bei universitetų studentai“.

Lietuvoje Užgavėnių persirengėliai, jų vaikščiojimas – tarsi liaudiškojo teatro išraiška, kurioje pašiepiamos to meto negerovės ar problemos. Šią dieną gausu įvairių būrimų, spėjimų, tikėjimų, kurių didžioji dalis – vedybiniai. Taip pat galima nuspėti būsimų metų derlingumą, artimą ateitį.

Per Užgavėnes siekiama pasisotinti už visus metus. Nuo Užgavėnių neatsiejamas ir gausus maisto gaminimas. Dažniausiai buvo ruošiama riebi kiauliena, troškinti kopūstai, šiupinys, įvairių rūšių blynai, troškinti kopūstai ir spurgos. Taip pat tarp šios šventės populiariųjų patiekalų ir kugelis, kastinys, cepelinai. Svarbiausiai buvo – prisivalgyti iki soties.